כמעט כל אחד חווה בשלב כזה או אחר איזשהו קושי בעיכול... שלשולים, עצירות, בחילה, נפיחות, גזים, כאבי בטן... אני בטוחה שכל אחד יכול להזדהות עם משהו מהדברים האלה.
אך לפני שאצלול להסברים על מחלות מעיים, אתחיל מהסתייגות קלה - לא כל כאב בטן, קושי בעיכול, שלשול, צרבת או נפיחות צריכים להדליק נורה אדומה. "בעיות בבטן" יכולות להופיע מהמון סיבות והמאמר הזה אינו תחליף לייעוץ או אבחנה שנעשים באופן מסודר ואישי.
אם יש לך ספק - אני ממליצה לפנות לאנשי מקצוע מתאימים!
מחלות מעי דלקתיות ומעי רגיש הן שתי תופעות רפואיות המשפיעות על מערכת העיכול, ולמרות שיש להן (לפעמים) תסמינים דומים, הן שונות זו מזו מבחינת האבחנה, הגורמים והטיפול. במאמר זה נדון בהבדלים בין המחלות, נעמיק בסיבות ובתסמינים שלהן ונבין את החשיבות של הטיפול התזונתי בשתיהן.
אז מהן מחלות מעי דלקתיות?
מחלות מעי דלקתיות, הנקראות גם IBD (Inflammatory Bowel Disease), כוללות שתי מחלות עיקריות: מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. מחלות אלה הן מצבים המאופיינים בתגובה דלקתית בלתי מבוקרת הגורמת נזק רחב לרקמות המארחות.
מחלת קרוהן יכולה להשפיע על כל חלק במערכת העיכול, אך בדרך כלל מתמקדת במעי הדק והמעי הגס והדלקת יכולה לחדור לעומק כל שכבות הדופן של מערכת העיכול. לעומתה, קוליטיס כיבית מוגבלת למעי הגס (הקולון) והדלקת בדרך כלל מוגבלת רק לשכבה הפנימית של דופן המעי.
הגורמים להופעת מחלות IBD אינם ידועים, אך נחשבים כיום לתוצאה של שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים.
התסמינים של שתי המחלות דומים, לרוב, וכוללים תסמינים קלאסיים של מערכת העיכול (כאבי בטן, שלשולים, עצירויות, ירידה במשקל וכו'), וכן תסמינים מחוץ למערכת העיכול.
מהו מעי רגיש?
מעי רגיש, או תסמונת המעי הרגיז (Irritable Bowel Syndrome), היא תופעה כרונית המשפיעה על תפקוד מערכת העיכול. בשונה מ-IBD, מצב זה אינו כולל דלקת כרונית ואינו גורמת נזק לרקמות המעי. התסמונת נגרמת לרוב משילוב של מתח, תזונה ורגישות יתר של מערכת העיכול. התסמינים אמנם עשויים להיות דומים לתסמיני IBD (כאבי בטן, שינוי בהרגלי היציאות, נפיחות וכו') אך הנזק אינו זהה, שכן מעי רגיש אינו גורם לנזק לרקמת המעי.
טיפול במחלות מעי
לרוב, IBD הוא מצב הדורש התייחסות רפואי ומעקב צמוד, כמו גם שימוש בתרופות לדיכוי הדלקת ולעיתים אף ניתוחים, בעוד הטיפול ב-IBS, לרוב, מבוצע בעיקר על ידי שינויים באורח החיים ותרופות להקלה על התסמינים. בכל מקרה, בשני המצבים התחנה הראשונה למציאת טיפול מותאם היא רופא גסטרואנטרולוג.
חשיבות הטיפול התזונתי
טיפול תזונתי משחק תפקיד חשוב בטיפול במחלות מעי דלקתיות ובמעי רגיש, והוא יכול לתמוך בשיפור תסמינים והפחתת התפרצויות.
למרות הדימיון הרב, בכל אחד מהמצבים הדגשים בטיפול התזונתי יהיו שונים (וכמובן, שהדרך הנכונה ביותר להתאים טיפול תזונתי היא בליווי מקצועי ובאופן אישי אשר לוקח בחשבון גורמים רבים, ולא רק את המצב הרפואי).
ב-IBD נתמקד בתזונה שתעזור להפחית תסמינים כמו שלשול, עצירות, נפיחות וכאב ותסייע בהפחתת הדלקת. כמו כן, מחלות מעי דלקתיות עלולות לגרום לספיגה לקויה של רכיבי מזון חיוניים. תזונה נכונה יכולה לסייע במניעת חוסרים תזונתיים.
ב-IBS נרצה שהטיפול התזונתי יסייע בזיהוי מזונות הגורמים לתסמינים על מנת שאפשר יהיה להמנע מהם או להתאים את הצריכה שלהם באופן אישי. בנוסף, נרצה להעשיר את התזונה בסיבים, פרוביוטיקה ומזונות קלים לעיכול שיכולים לתרום לתפקוד תקין של מערכת העיכול.
מחקרים קליניים רבים בחנו את ההשפעה של תזונה על מחלות מעי דלקתיות ומעי רגיש. תוצאות המחקרים תומכות בחשיבות של התאמת התזונה למטופל באופן אישית.
לסיכום,
בשנים האחרונות ישנה יותר מודעות למחלות כמו IBD או IBS, כמו גם לחשיבות הטיפול התזונתי בהן.
הבנה של ההבדלים בין המחלות וצורות הטיפול בהן היא קריטית למי שרוצים לשפר את יכולת ניהול החיים לצד המחלות הללו.
וחשוב להבין - אפשר לחיות חיים מלאים ונהדרים גם לאחר אבחנת מחלה במערכת העיכול!
חשווב להתייעץ עם רופא ותזונאית מומחים לצורך התאמת הטיפול התזונתי באופן אישי, על מנת לשפר את איכות החיים ולהבטיח בריאות מיטבית.
Comments